Velkommen til Grefsenkollen!

Grefsenkollen er laftet tømmer, historie og tradisjon, nydelig mat og dikke, fantastisk natur, og enda flottere utsikt over byen og fjorden. Vår ambisjon er at du skal komme hit ofte. I hyggelig selskap, og i mange forskjellige anledninger. Til oss er du hjertelig velkommen enten det er som restaurantgjest, konsertgjest, møtegjest eller bryllupsgjest. Eller når du bare legger turen innom for en bolle og kakao, eller en kald øl og hjemmelaget pizza på terrassen. 

Våre møterom legger til rette for inspirerende møter og store tanker. Med fjorden og byen som glitrer i det fjerne er Grefsenkollen en eventyraktig ramme for brylluper, jubileer og store og små firmafester. For ikke å snakke om utekonserter. OverOslo, vår egen musikkfestival, har 36.000 besøkende hver sommer. 

Grefsenkollen er et vakkert sted vi er svært stolte av og vi håper at du drar herfra mett, glad og litt mer inspirert enn da du kom. Velkommen til toppen av Oslo!

Vennlig hilsen

Alle oss på Grefsenkollen

Historien

1926 - 1930

Grefsenkollen sportsstue ble bygget som serveringssted av Ringnes Bryggeri i 1926. Dørene ble åpnet for første gang 10 mai 1927. Bygningen er av laftet tømmer og teknikken som ble benyttet var spesiell fordi tømmeret var særlig grovt og alt ble hugget ut med øks. Vei til toppen kom først i 1930, så stien som i dag er kjent som Akebakken ble ryddet og tømmer og materiell fraktet til toppen med hester. Likevel ble Grefsenkollen bygget på kun 10 måneder!

1930 - 1945

I 1930 ble restauranten gitt i gave til Oslo kommune- mot at det bare skulle serveres produkter fra Ringnes Bryggeri.  Grefsenkollen ble raskt et populært utfartssted og det var folkevandring til toppen på søndager og helligdager. Det ble arrangert danseaftener flere dager i uken for ungdommen som brukte kjelke for å komme seg ned igjen om kvelden. “Disse turene har ned gjennom årene ikke minst vært populære blant byens unge, forelskede par”, står det i boka “Oslomarka” fra 1938.  Den tyske okkupasjonsmakten overtok Grefsenkollen under krigen og benyttet stedet som radio- og peile-stasjon. Ved frigjøringen forlangte svært unge milorg-gutter fra Grefsen stedet overgitt. Hensikten var at verdifullt radiomateriell ikke skulle bli ødelagt av tyskerne. Tyskerne etterkom ordren uten innsigelser.

 

1945 - 1960 

Det tok noen år etter krigen før Grefsenkollen igjen ble populært. Gunnar Haugen overtok driften av stedet i 1952 og på 50- og 60-tallet var stedet igjen preget av mye besøk, særlig knyttet til stor sportsaktivitet i nærområdet. 

 

1960 - 2008 

Familien Bentzen overtok som leietagere i 1960 og kjøpte senere stedet midt på 80-tallet. Det var første gang Grefsenkollen havnet i privat eie. Familien Bentzen vitaliserte Grefsenkollen som restaurant og hadde i en periode ti faste ansatte på kjøkkenet og en rekke servitører, flere av dem bodde i hybler på Grefsenkollen. Grefsenkollen ble et yndet sted for private arrangementer. 

 

2008-

Det virkelige Gode liv, eiet av familien Kloster, kjøper Grefsenkollen restaurant av familien Bentzen.